Vattenforskning

Vattenforskning

Ju mer vi studerar vatten, desto mer förbryllande blir det ...

Som en kort introduktion till den traditionella vetenskapen har man inte hittat olika former av "flytande" vatten, därför kan följande upptäckt betraktas som sensationell.

Vatten kommer i olika former.

Dr. Elmar Fuchs har fått stor uppmärksamhet inom fysikens värld med sin publikation om det fascinerande vattenfenomenet, nämligen den flytande vattenbryggan.

Vattenbryggan är ett fenomen som upptäcktes av Lord Armstrong 1893 och har glömts bort tills alldeles nyligen. I denna demonstration placeras två glas med destillerat vatten under spänning vilket bildar en flytande brygga mellan de två glasen.

Dr. Elmar Fuchs flyttade från TU Graz till Nederländerna där han nu är Vetenskaplig projektledare och forskare vid Wetsus - Centrum för framstående och hållbar vattenteknik. Med hjälp av den modernaste tekniken och optiska mätinstrument kan han fortsätta sin forskning om vattenbryggan.

Med framgång

Genom höghastighetskameror och laser såg man att vatten bildar ytterligare strukturer förutom de redan kända "lösa" och "fasta" former (flytande vatten och is). Med detta har man skapat ett "ingenmansland" mellan "lös" och "fast" form och utökat kunskapen om vatten.

Dynamiska tillstånd i vatten

Vatten i flytande form bildar inte fasta strukturer - i själva verket förändras formen i vattenet otroligt snabbt - inom tusendels sekunder. Forskning hos Wetsus har visat att denna dynamik förändras väsentligt om ett starkt elektriskt fält placeras nära vattnet. Detta är mycket relevant även för biologin eftersom jämförbara och ännu starkare elektriska fält förekommer i levande celler.
Ytterligare en studie av Wetsus i samarbete med NASA visat att bakterier som transporteras via vattenbryggan visar ett mer aktivt beteende än kontrollgruppen eller de bakterier som inte gick igenom bryggan.

Vad det egentligen betyder kan vi inte säga säkert just nu, men det kan vara början på en ny (dynamisk) vattenmodell.

Johann Grander - före sin tid

Att vatten har förmågan att anta olika former stämmer överens med Johann Granders idéer och koncept som upptäcktes för drygt 30 år sedan. Vatten kan förändras genom behandling med sin egna naturliga magnetiska motor till att få en mycket högre struktur. Det här begreppet om vattens egenskaper som upptäckts av Johann Grander är en del av idén: Genom en förbättring av vattenstrukturen kan ett stabilt system skapas som har en starkare självrenande kraft och därmed en högre vattenkvalitet som resultat.

Behovet av en ny vattenmodell har blivit viktig

Under många år har behovet av en "ny" vattenmodell blivit allt viktigare på grund av de många avvikelserna i vattnet. Wetsus sensationella upptäckt betonar denna vetenskapliga efterfrågan. När och om en ny generellt giltig vattenmodell kommer att upprättas, är inte känd. Vi vet dock att det finns och kommer alltid att vara kunskap som utmanar alla dagens fysiska lagar och att vattenforskningen inte har nått sitt slut.

Universitetet i Graz återupptäcker vattenbryggan

Philipp Ball sedan länge redaktör för vetenskapliga tidskriften "Science" som grundades 2008: "Det är pinsamt att erkänna det, men det som täcker två tredjedelar av vår planet är fortfarande ett mysterium. Än värre ju mer vi undersöker det, desto fler problemen hopas: nya tekniker som fördjupar sig i molekylärarkitekturen för flytande vatten skapar fler pussel."
Läs mer

I hjärtat av forskning

GRANDER® är medlem i gruppen "Applied Water Physics" vid den nederländska vattenforskningsorganisationen WETSUS, som leds av Dr. Elmar Fuchs, och är därför uppdaterad i vattenforskningsutvecklingen, som ser en uppgång efter att ha gått på tomgång i årtionden.
Läs mer
  • Johann Grander Sen.

    (1930 - 2012)

    "Jorden är en levande varelse."

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få exklusiv tillgång till intressant information.

Integritetspolicy

×
 
Vill du ha det bästa vattnet i ditt hem?

Våra återförsäljare hjälper dig kostnadsfritt och utan köptvång. Kontakta oss och få förslag på hur just du kan få den bästa vattenkvaliten direkt från din egen vattenkran på ett miljövänligt och hållbart sätt.